28. helmikuuta 2013

Puheopetus-testi

Harmaapapukaijat ovat yleensä eteviä matkimaan ihmisen puhetta ja eri ääniä. Varsinaisesti puhumisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaikka nämä fiksut linnut oppivat matkimaan puhetta ja jopa käyttämään oppimiaan sanoja oikeissa tilanteissa. Papukaijojen äänielin on nimeltään syrinx, joka toimii samalla tapaa kuin nisäkkäiden kurkunpää. Papukaijoilla ei kuitenkaan ole äänihuulia, vaan äänen muodostavat kaksi parillista, värisevää kalvoa, jotka muodostavat äänet ulospäin tulevasta ilmasta. Lintu pystyy syrinxin lihaksia jännittämällä muokkaamaan kalvojen jännitystä sekä muotoa, ja näin ollen muodostamaan erilaisia ääniä. Oheisessa videossa samasta asiasta hiukan lontooksi.


Pienen faktaosion jälkeen itse asiaan. En ole varsinaisesti opettanut aikaisemmin Minniä matkimaan puhetta, vaan neiti on kaiken oppinut ihan sillä, kun sille on juteltu niitä näitä. Uusia sanoja neiti oppii pari kappaletta kuukaudessa, mutta unohtaa vähemmän käytettyjä sanoja ainakin saman verran. Muutamat kestosuosikit sanavarastossa ovat kuitenkin pitäneet pintansa jo pitkään. Joitankin pidemmän aikaa sitten opittuja sanoja taas saatetaan sanoa kerran puolessa vuodessa. 

Mielestäni paras keino saada papukaija oppimaan sanoja on se, että vain yksinkertaisesti juttelee sille. Jos papukaija on vain kyvykäs matkija, saa se näin ollen laajan sanavaraston. Helmikuun alussa sain kuitenkin päähäni testata tätä puhekyvyn tasoa, eli kuinka nopeasti Minni oppii opetetun asian. Ajatuksena oli opettaa Minnille useamman sanan yhdistelmä. Blogin facebook-sivun puolella kyselin seuraajilta, että mitä tuolle tirppanalle opettaisin. Sieltä eniten tykkäyksiä sai "Laita kahvi tippumaan", joten valitsin sen. Ehkä sitä jaksaa myös kuunnella seuraavat, noin 50 vuotta ;)

Tämän sanayhdistelmän opettamisen, jos sitä nyt voi opettamiseksi edes kutsua, aloitin 12. tai 13. helmikuuta. En kuitenkaan tunnista toiseen hoe häkin vieressä tätä lorua Minnille, vaan ainostaan silloin tällöin. Pääasiassa silloin, kun itselläni tulee kahvi mieleen. Eli neiti on kuullut tuon sanayhdistelmän ehkä 30-40 kertaa, nyt viimeisen kahden viikon aikana. Mutta nyt lopetan jaarittelun tästä asiasta, koska tuo lintu repii kohta näppäimistöstä näppäimet irti. Joten laitetaan loppuun pari videon pätkää siitä, miten Minni on edistynyt. Minni ja Miika kuittaa.


12 päivää opetusta takana.

16 päivää opetusta takana.


2 kommenttia: