9. helmikuuta 2013

Puhuva papukaija

Olen tätä blogia kirjoittaessani pyrkinyt olemaan korostamatta Minnin, tai yleensäkään papukaijojen  kykyä matkia puhetta. Useat papukaijalajit toki oppivat matkimaan puhetta ja ääniä, mutta joukkoon mahtuu aina yksilöitä jotka eivät yksinkertaisesti opi sanomaan sanaakaan. Turhan usein kuulee kommentteja kuten "Mäkin haluun tuollasen puhuvan papukaijan". Toki se on oikein iso plussa, jos lintu oppii puhumaan ja jopa kommunikoimaan omistajansa kanssa tällä keinoin, mutta se ei saa kuitenkaan olla peruste papukaijan hankinnalle. Valitettavasti olen kuullut myös tapauksista, että talouteen on hommattu papukaija, ja kun se ei ole vuoden aikana oppinut puhumaan, on se lähtenyt uuteen kotiin.

Tässä tekstissä nyt kuitenkin korostan tätä kykyä matkia puhetta. Minnin sanavarasto on karttunut kuluneen 2,5 vuoden aikana todella paljon, varsinkin siihen nähden, että neiti ei sanonut sanaakaan minulle tullessaan. Aivan tarkkaa lukumäärää en osaa sanoa, mutta veikkaisin sanamäärän olevan jossain yli 60, ja sanayhdistelmiä niistä neiti latelee lukemattomia. Tosin näissä sanayhdistelmissä ei yleensä ole päätä eikä häntää. Minnin sanainen arkku-välilehti ei ole enää ajan tasalla, paljon on uusia sanoja tullut ja monia sanoja myös unohtunut. Laitoin viime torstaina kyselyä blogin facebook-sivulle siitä, minkä sanayhdistelmän opettaisin Minnille. Pari hyvää ehdotusta sinne tulikin, mutta lisää otetaan vielä vastaan. Valitsen niistä sitten parhaimman ja käytännöllisimmän, jonka yritän Minnille opettaa. Tähän mennessä en ole Minnille oikeastaan mitään sanoja opettanut varta vasten, vaan neiti on oppinut puheen matkimisensa ihan siitä, kun sille on vaan jutellut. Näin ollen en myöskään osaa sanoa, että kuinka kauan Minnillä kestää oppia jokin sana tai sanayhdistelmä. Tarkoituksena on nyt siis myös testata sitä. Voihan olla ettei Minni suostu oppimaan sellaisia sanoja mitä sille yrittää tuputtaa. Loppujen lopuksi minulle itselleni on aivan sama, puhuuko Minni vai ei. Alla olevasta videosta näkemänne ansaittu luottamus ja hetki ei sanoja kaipaa. Miika ja Minni kuittaa.






4 kommenttia:

  1. Aivan ihana video! :) Itselläni ei ole lemmikkejä enkä ole niitä koskaan kamalasti kaivannut, mutta olisi kyllä mukavaa, jos olisi tuollainen luottamussuhde jonkin eläimen kanssa.

    VastaaPoista
  2. se tunne kun saa rapsuttaa omaa sulkapalloaan<3 meillä tosin vieläkin luottamusta haetaan mutta pienin harmaan askelin mennään :)

    VastaaPoista
  3. 'Se tunne' todellakin! Hankala tuota on sanoin edes kuvailla, että mikä fiilis tuossa on.. Ja tietämättömille voin sanoa, että kissan tai koiran rapsuttelu ei ole mitenkään verrattavissa tuohon. Ja tarkoitan siis sitä, että tuohon pisteeseen pääseminen papukaijan kanssa ei ole aivan helppoa, varsinkaan harmaapapukaijan.. Tuo vaatii nimittäin aikas paljon työtä..

    VastaaPoista
  4. juuri näin :) papukin kohta meillä 1,5vuotta ollut ja satunnaisia rapsutuksia saan mutta ne harmaan askeleet ;D

    VastaaPoista