3. huhtikuuta 2011

Ovatko papukaijat äänekkäitä? KYLLÄ!

Tässä on sellainen kysymys mihin on törmännyt useamminkin, niin foorumeilla kuin ihan keskustellessa jonkun kanssa joka on kiinnostunut papukaijoista. Tämä aihe tuli nyt taas uudestaan mieleen kun avokkini hermostui eilen Minnin huuteluun ja soitti minulle töihin aika, hmm... tuohtuneena...

Minni oli aloittanut huutamisen, kirkumisen, kiljumisen ja höpöttelyn heti aamusta, ja loppua ei vain näkynyt. Pölypallo vain jatkoi ja jatkoi, kunnes kamelin selkä katkesi. Avokkini oli aivan hermoromahduksen partaalla, nimittäin tuo Minnin huutelu ei helpottanut yliopiston pääsykokeisiin lukemista sitten niin yhtään. Lopulta avokki oli joutunut poistumaan keittiön puolelle lukemaan ja vetämään olohuoneen oven perässään kiinni.

Noh, suurin syy Minnin huutamiseen on kyllä aivan tiedossa.. Likka huutelee häkissään kun joku on kotona mutta neiti ei pääse pois häkistään vaikka mieli tekisi niin valtavasti. Parannusta tähän ongelmaan voi saada parilla keinolla, parempi vaihtoehto näistä olisi että saisi totutettua nämä kaksi neitiä toisiinsa niin että Minni olisi avokkini käsiteltävissä ja tämä voisi päästää pienen pois häkistä silloin kun itse en ole kotona. Tämä kun on aikaa vievä prosessi niin kysymykseen tulee myös toinen keino. Pitänee kehitellä Minnille häkkiin uusia ja mielenkiintoisia leluja millä pikkuneiti saa aikansa paremmin kulumaan kun häkissään on :)

Tässä pääsemmekin palaamaan nyt otsikon kysymykseen sen verran, että lemmikkilinnut, varsinkin papukaijat pitävät mekkalaa joka ainoana päivänä vuodessa jos ovat terveitä. (papukaijat sairastavat sitten todella harvoin!) Tämä on sellainen asia mikä kannattaa tiedostaa jo ennen kuin hankkii itselleen papukaijaa, niin ei tule sitten yllätyksenä kun se oma sulkakasa siellä kotona meluaa. Tällä tiedostamisella olisi vältetty jo niin monta 'kiertoon' lähtenyttä lintua, jos ihmiset ottaisivat asioista kunnolla selvää.

Seuraavassa muutama kysymys mitä kannattaa miettiä tarkkaan ennen linnun hankkimista:
  • Oletko valmis kuuntelemaan linnun möykkäämistä joka ainoa päivä seuraavat 10-90 vuotta?? (aika riippuu aivan lajista)
  • Koukkunokkaisten kohdalla: Oletko valmis siihen että lintu hajoittaa paikkoja pitkin kämppää voimakkaalla nokallaan ja saat näitä tuhoja korjata??
  • Olet juuri puunannnut kämpän lattiasta kattoon.. Huomenna kämpässä on aivan yhtä paljon pölyä ja untuvia joka paikassa.. Jaksatko siivota ahkerasti pölyjä?
  • Kyllä, myös linnut paskovat! Oletko valmis siivoilemaan linnun jätöksiä milloin hiuksista, vaatteilta, ruokapöydältä, lattialta etc etc??
  • Kyllä, lintu voi myös purra.. Pahimmassa tapauksessa, oletko valmis tikkauttamaan itseäsi??
Tässä vain murto-osa kysymyksistä mihin tulee vastata kyllä, jos meinaa lemmikkilinnun hankkia, eli perehtykää ihmiset tarkoin ennen kuin hankitte linnun :)

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Nämä on sellasia asioita mitkä pitäisi papukaijaa haluavien päähän takoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitosta :)))

    Juu juurikin niitä asioita mitä ei voi liikaa toistaa!

    VastaaPoista