7. syyskuuta 2012

Virikkeellinen ympäristö

Siinä yksi niistä asioista, joka vaikuttaa suoranaisesti lemmikkipapukaijan psyykkiseen hyvinvointiin. Virikkeellistäminen tapahtuu tarjoamalla linnulle monipuolisen ympäristön mielenkiintoisine kiipeilypaikkoineen, leluineen sekä muine aktiviteetteineen.

Minnillä löytyy tuota kiipeily- ja leikkitilaa kiitettävästi, varsinkin nyt, kun sain tuossa pari viikkoa sitten tehtyä kiipeilyverkon toiselle. Verkolle kokoa tuli noin 1,2m x 1,2m, ja verkon silmäkoko on suunnilleen 20cm x 20cm. Mieluisaksi paikaksi tuo on kahdessa viikossa Minnille tullut, ja verkko onkin kovassa käytössä päivittäin. Verkon lisäks häkin vieressä kohoaa 160cm x 80cm kehikolla oleva kiipeilyteline, jonka sisällä pujottelee köyttä ristiin ja rastiin. Lisäksi molemmista kiipeilypaikoista roikkuu erinäisiä leluja narujen päässä.





Ruoan piillottaminen on myös erittäin hyvä virikkeellistämistapa linnuille, koska papukaijat käyttävät luonnossa suurimman osan ajastaan ruoan etsimiseen. Makupalojen ja pähkinöiden piilottamisessa kannattaa suosia linnulle 'sallittuja' paikkoja, emmehän halua että eläin kääntää koko asunnon ympäri etsiessään. ;) Tämä toiminta on linnulle mielekästä, luontaista ja ennen kaikkea hyvää aivojumppaa. Minnille mieluisana ruokapiilona toimivat tyhjät wc-paperirullat, minkä päät taitetaan umpeen kunhan herkut on sisällä. Kerran tai kaksi tein tällaisen 'nyytin' neidille, ja sen jälkeen ne onkin tunnistettu jo kaukaa.

Leluista vielä sen verran, että niitä pystyy tekemään itse suhteellisen pienellä vaivalla ja edullisesti. Ja tämä onkin hyvä asia, koska leluja olisi hyvä vaihtaa aika ajoin, niin lintu ei pääse niihin kyllästymään. Laitetaas vielä loppuun kuva tämän päivän ostoksista mitkä tarttuivat mukaan tuosta paikallisesta lemmikkitarvikeliikkeestä.  ;)
Minnin nokalle töitä. Eilen kaverilta
adobtoitu muovikasvi.
Koiratarvikehyllyjen tarjontaa kannattaa
 hyödyntää kun etsit linnullesi virikkeitä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti