22. maaliskuuta 2014

Matkahäkki

Eräs hyvin oleellinen tavara papukaijan tulevalle omistajalle on matkahäkki. Ihan jo sillä, että siinä lintu yleensä matkaa uuden omistajansa matkassa uuteen kotiinsa, ellei kasvattaja itse lintua tuo. Itse kun kävin Minnin hakemassa kajaanista, oli minulla lainassa vanhempieni linnun kuljetushäkki. Tämän jälkeen matkahäkille ei hirmuista tarvetta ole onneksi ollut, joten sen hankintakin on siirtynyt, koska lainahäkki löytyy nopealla varoitusajalla ja läheltä. Nyt kuitenkin muutama päivä sitten, oikeastaan aivan päähänpistona, tuli hommattua Minnille matkahäkki. Häkin virkaa toimittaa koirille tarkoitettu kuljetushäkki, joita moni muukin lintuharrastaja käyttää. Kunhan vain varmistaa että häkissä ei ole linnun mentäviä reikiä, se on tukevaa tekoa ja ovetkin saa teljettyä oikeasti esimerkiksi pienellä riippulukolla kiinni.



Matkahäkille löytyy monia käyttötarkoituksia. Oleellisin tarkoitus sillä on se, että jos tulee niin ikävä tilanne eteen, että lintua tarvitsee lähteä viemään kiireen vilkkaan eläinlääkäriin, niin siinä vaiheessa ei tarvitse alkaa miettimään kuljetuskeinoa. Eli linnun turvallisuutta ajatellen se on jo hyvä olla valmiiksi. Muita käyttötarkoituksia häkille ei kuitenkaan ole hankala keksiä. Mikäs sen parempi, kuin lähteä lämpöisenä kesäpäivänä raittiiseen ulkoilmaan tirpan kanssa, tai ihan häkin nimen mukaisesti vaikka pienelle matkalle.


Itselläni ei ole vastaan tullut faktaa siitä, että kuinka iso matkahäkin tulisi olla, joten aivan varmaa tietoa minulla ei asiasta ole. Mutta koska kyseessä on kuitenkin väliaikainen oleskelutila, on mielestäni sopiva koko häkille sellainen, että lintu saa siellä ollessaan vaivatta levitettyä siipensa levälleen. Tietenkin mitä isompi matkahäkki, sen parempi. Ainakin ihan normaalissa reissaamisessa Häkin sisustukseen toki kuuluu orsi tai kaksi, ruokakuppi ja juoma-astia. Matkan ajaksi ei häkkiin kannata linnulle leluja laittaa, mutta jos matkahäkissä asustellaan muutama päivä, on toki hyvä ottaa leluja matkaan. 

Häkkiin totuttautuminen linnun kanssa tulee aloittaa linnun ehdoilla, jolloin siitä jää linnulle mieluisia kokemuksia. Toki jos on hätä kädessä ja lintu pitää lääkäriin saada, eikä häkkiin ole ehditty totuttautua, voi olla että lintu ei sinne suosiolla myöskään mene ja se on sinne laitettava. Mutta jos häkistä tulee mieluisa kokemus linnulle niin se on helppo sinne myös saada. Meillä kaikki uudet asiat ovat yleisesti ottaen joko hyvin hyvin jänniä, tai sitten täysiä mörköjä. Olen huomannut sen, että jos jotain uutta asiaa Minnille on esittelemässä, on helpointa antaa linnun seurailla mitä itse teen. Tässä häkkitapauksessa Minni seurasi vieressä kun purkailin häkkiä paketista ja kasasin sen kokoon. Alkuun häkki oli melkoisen jännä ilmestys, mutta pikkuhiljaa hivuttauduttiin sitä lähemmin tutkimaan. Ensin Minni lensi olkapäälle sitä katselemaan josta sen pyysin kädelle. Kun häkki ei tuntunut liian jännältä, astui Minni sen päälle. Häkkiin laitetut ruokakupit ja maapähkinät olivatkin sitten viimeinen niitti ja Minni meni jo samana päivänä matkahäkkiin narskuttelemaan pähkinöitä. Tämän jälkeen häkkiin on tutustuttu ja opeteltu menemään ja hommat etenevät oikein loistavasti. Jokainen lintu toki on oma yksilönsä ja kaikki suhtautuvat uusiin asioihin eri tavalla.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti