20. lokakuuta 2010

Hyviä asioita muistaa

Tässä tuleekin pikku lista siitä, mitkä ovat hyviä asioita tietää ja muistaa papukaijoista, jos sellaisesta haaveilee. Ettei sitten tule vain yllätyksiä vastaan.

Ensinnäkin, papukaijat sotkevat. Ne pöllyävät ja levittelevät siemeniä ja omia untuviaan koko asuntoon. Vaikka lintu olisi vain yhdessä huoneessa, kantautuu pöly varmana koko asuntoon, jos on kyse normaalikokoisesta kämpästä. Tämä tarkoittaa sitä että jos haluaa ettei huonekalujen, hyllyjen ym. päällä ole pölyä, saa nitä olla joka päivä pyyhkimässä.

Toiseksi, papukaijat pitävät meteliä. Varsinkin kun on kyse isoista linnuista, on myös meteli isoa. Oma lintunikin on oikeastaan äänessä sen aikaa kun valoisaa on. Siinä saa olla hyvät suhteet naapureihin jos kerrostalossa asuu. Ison papukaijan/kakadun äänentaso nousee helposti yli 100 dB jos eläin vaan niin haluaa.

Kolmanneksi, papukaijat hajoittavat asioita. Varsinkin isoista linnuista puhuttaessa, on eläimen nokka kuin voimapihdit. Sillä on kiva ottaa kiinni milloin mistäkin, mikä sattuu vain kiinnostavalta näyttämään. Siinä on huonekalut, ovenkarmit, sähköjohdot ym. kovilla kun lintu pääsee niihin käsiksi. Tulee myös muistaa että lintu puolustautuu puremalla ja jos se ei jostain syystä halua esim. tulla kädelle, voi se purra, ja allekirjoittanut voi sanoa että se sitten kanssa sattuu.

Neljänneksi, papukaija tarvitsee aikaa. Lintu ei ole vain koriste nurkassa, vaan se on lemmikki joka tarvitsee aikaa, huolenpitoa, seurustelua ja aktiviteetteja. Linnun kanssa pitää päivittäin touhuta ja leikkiä ettei se stressaannu tai muuten voi huonosti. HOX!, isot papukaijat elävät 50-90v joten oletko valmis huolehtimaan toisesta niin kauan, joka päivä?

Viidenneksi ja viimeiseksi, jos haluat hommata papukaijan, oli se sitten pieni, keskikokoinen tai iso. Perehdy lajiin, sen luonteeseen, käytökseen, mahdollisiin lajikohtaisiin erikoisuuksiin ym. perinpohjin ennen kuin edes hankit linnun. Internet on pullollaan forumeita ja asiasivuja, mistä saa paljon tietoa. Tällä keinoin varmistat että ei ole yllätyksiä luvassa ja voit panostaa lintuusi sen verran kuin se todella tarvitsee ja lintu saa hyvän ja osaavan kodin.

Itse en vaihtaisi hetkeäkään pois oman lintuni kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti