12. joulukuuta 2012

Harkitsetko papukaijan hankintaa? Ota selvää kaikesta!!!!

Ja ei. En nyt ala avaamaan tässä tekstissä sitä kaikkea, mitä elämä noiden otusten kanssa on. Se selviää suurelta osin jo vaivautumalla selaamaan blogiani. Mutta otan esille nyt yhden ikävän esimerkkitapauksen johon törmäsin harmaapapukaijojen facebook-yhteisössä. Laitetaan pieni pätkä erään henkilön tilapäivityksestä tähän, ja alan sen jälkeen avaamaan asiaa.


Yllä on vain alku tästä alkaneesta keskustelusta, mutta asia selviää jo tuostakin. Ja niille, joiden englannin kielen taidolla ei tuosta selvää saa, voin yrittää tiivistää asiaa omien kykyjeni mukaan pähkinänkuoreen. 

Tilanne on siis tämä: 
  • Tämä naishenkilö on päättänyt myydä harmaapapukaijansa, eli laittaa linnun uuteen kotiin, vaikka oli sitä niin paljon ja pitkään halunnut. Hän ei vaan enää 'jaksa'
  • Papukaija on huutanut sekä melunnut, joten nainen on sulkenut linnun 'pyykkihuoneeseen' saadakseen omaa 'hiljaista aikaa'
  • Tämä on aikaansaanut sen, että viikkojen aikana lintu on lakannut luottamasta tähän naiseen eikä halua tulla edes tämän lähelle, koska pelkää joutuvansa taas yksin 'pyykkihuoneeseen'


Loppuun nainen vielä toteaa, että hän saisi palkattua eläinten käytökseen perehtyneen ihmisen, mutta ei näe että se olisi sen vaivan arvoista. Ja myöhemmistä teksteistä selvisi vielä se että hän on ajatellut myydä tuon linnun ja hommata sen jälkeen uuden....... Siis VMP!! Tällaiseten tekstien lukeminen pistää itselläni vihaksi, ja tavallaan tekisi mieli lentää pelastamaan tuo lintu. Ja siis tämä lintu ei ole ollut tällä naisella/perheellä edes kolmea kuukautta! Se on varma asia, että papukaijan saa tuossa ajassa 'pilalle', jos näihin ei ole perehtynyt. Eli tässä vaiheessa korostuu juuri se asia, että pitää tietää minkälaista eläintä on hankkimassa. Pitää perehtyä sen yleiseen käyttäytymiseen, tarpeisiin, käsittelyyn ja niin edelleen. Jos hommaat papukaijan, voit olla varma että et saa omaa 'hiljaista aikaa' juuri muulloin kuin asunnon ollessa pimeänä. 

Tässä kyseisessä tapauksessa ei olisi voinut enempää toimia väärin. Ihmiset ovat tuolla kyselleet 'miten kaikki oli saanut alkunsa?' Nainen oli tähän vastannut että 'oli kohdellut lintua ehkä liian rajusti'. Tarkennuksia kysellessä nainen oli selventänyt sitten tätä rajua kohtelua. 'Jos lintu huusi, lukitsin sen vain häkkiin ja peittelin häkin ja huusin sille. Tai sitten lukitsin sen pyykkihuoneeseen. Tai sitten huitaisin sitä pyrstöön (smack on the bottom).

Itse en ihmettele hetkeäkään, jos tämä nainen on menettänyt kaiken linnun luottamuksen. Jo pelkästään tuollainen pyrstön seudulle huitaisu (todellisuudessa emme tiedä kuinka kova), säikäyttää, järkyttää ja pahimmassa tapauksessa satuttaa lintua. Tällainen riittää jo varmasti tuhoamaan linnun luoton ihmiseen. Huutaminen linnulle taas ei saa aikaan mitään muuta kuin sen, että lintu huutaa sinulle takaisin. Tämän olen myös itse huomannut. Jos korotan ääntäni Minnille, Minni korottaa ääntänsä minulle. Ja viimeisenä tämä häkkiin lukitseminen tai pyykkihuoneeseen lukitseminen (joka on todennäköisesti ollut pimeä). Lintu ei ole voinut kokea tätä mitenkään muuten kuin negatiivisena. Eli papukaija on toiminut niinkuin papukaijat toimivat, pitänyt ääntä ja tästä sitä on vain rangaistu tavalla tai toisella. Eli aina kun lintu on toiminut itselleen luontaisella tavalla, on se joutunut stressaavaan ja pelottavaan tilanteeseen.

Ja nyt tätä kirjoittaessani omat verenpaineeni alkavat nousemaan sitä tahtia että en pysty tuottamaan enää järkevää tekstiä. Mutta eiköhän tässä tullut asian ydin selville. 

Jos olet harkitsemassa papukaijan hankintaa, niin ota tarkkaan selvää siitä mihin olet ryhtymässä!!!!!

Nyt köllöttelemään sohvalle ja rapsuttelemaan Minniä, eiköhän ne verenpaineet siitä laske hiljalleen. Palaan tähän asiaan uudemman kerran jos hermoni sen vain kestävät. Miika ja Minni kuittaa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti