14. joulukuuta 2012

Opetettavat asiat ja niistä palkitseminen

Aikaisemminkin olen puheeksi ottanut, että Minnille on hankala löytää sellaista makupalaa joka olisi linnun ruokavalion kannalta terveellinen ja samalla toimisi hyvänä palkkiona. Tilanne on edelleen sama, eli tavanomaiset palkkiot, kuten auringonkukan siemenet tai pähkinät eivät maistu neidille niin hyvin, että niiden perässä temppuja tehtäisiin. Toisinsanoen temppujen opettaminen on vaatinut pitkäjänteisyyttä minulta, koska linnun palkitseminen on oleellinen osa sitä, että eläin tajuaa tehneensä oikein. Aivan samalla tavalla kuten koirienkin kanssa, koirat ovat vain yleensä helpommin palkittavissa.

Joitakin perustemppuja Minni on onnistunut oppimaan kehujen ja rapsutusten kannustamana, mutta ne tarpeellisimmat ovat jääneet huonommalle opille. No mitä nämä tarpeellisemmat sitten ovat? Mainittakoon ensimmäisenä omaan häkkiin meno. Se on ollut Minnille aikaisemmin melko kova paikka, ja sitä ei olla yleensä mielellään tehty. Eli linnun on joutunut viemään kädellä häkkiin. Toisinaan sekään ei ole onnistunut, joten sitten on joutunut odottamaan että lintu menee sinne oma-aloitteisesti. Toinen oleellinen oppimisen aihe on se, että lintu oppii sen oikean paikan tehdä tarpeensa. Tässä osa-alueessa Minni on kunnostautunut osittain. Melko usein se osaa tarpeensa tehdä siellä missä pitää, mutta melkein yhtä usein sattuu niitä vahinkojakin. Onneksi tuosta linnusta näkee milloin sillä on tavaraa tulossa ulos päin, ja näin ollen osaa ohjata sen oikealle paikalle.

Tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa! Aikaisemmin olen kyllä Minnin mieltymyksen juustoon huomannut, mutta en ole sitä lahjonnan välineenä käyttänyt. Tämä sen takia, että isommissa määrin juusto ei ole sieltä terveellisimmästä päästä papukaijoille. Juusto ei ole myöskään helppoa käsitellä makupalana. Eli koulutustilanteessa makupala tarvitsisi antaa heti sen oikean toiminnan jälkeen ja rasvainen juusto on hankala pitää hollilla tätä ajatellen.

Juusto on kuitenkin nyt testimielessä osoittautunut parhaaksi makupalaksi tähän mennessä. Tajusin ottaa juuston siinä vaiheessa kokeiluun kun Minni alkoi yrittää kaikin keinoin varastaa juustoa leiviltäni. Ensimmäisenä koulutuskohteena otettiin tämä häkkiin meneminen. Ensimmäisellä yrittämällä Minni tarvisti parin minuutin suostuttelun ja odottelun, ennen kuin meni häkkiinsä. Toisella kerralla aikaa tarvittiin enää minuutti, ja kolmannen kerran jälkeen asia on edennyt paremmin kuin hyvin.

Jatkoa ajatellen en juustoa voi kuitenkaan kaikkeen koulutukseen Minnin kanssa käyttää, mutta nämä oleellisimmat asiat taidan juuston avustamana opettaa, koska se on osoittautunut suhteellisen vaivattomaksi. Laitetaan tähän loppuun nyt videon pätkä siitä, miten paljon Minni sitä juustoa haluaa.

Tässä kyseisessä tilanteessa Minni on jo nähnyt juustopalan kädessäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti