6. marraskuuta 2012

Ylläpitokustannukset

Moni osaa arvioida summa määräisesti mitä esimerkiksi kissan ylläpito tulee kustantamaan, jos laskuihin ei oteta mukaan yllättäviä eläinlääkärikäyntejä. Mutta jos maallikolta kysytään arvioita siitä, mitä papukaijan ylläpitäminen tulee omistajalleen maksamaan, ei veikkaajalla ole asiasta yleensä mitään käsitystä. Harmaapapukaijan, tai minkä tahansa muun ison papukaijan hankintahinta on kova, mutta ylläpitokustannukset ovat jotain aivan muuta.

Papukaijan ruokavalio koostuu pääasiassa laadukkaasta siemensekoituksesta, sekä vihanneksista ja hedelmistä. Siemensekoitusten hinta vaihtelee aivan ostopaikasta riippuen, mutta 15kg säkin saa arviolta 50-70 eurolla. Tällainen säkki kestää meillä noin vuoden ajan, eli siementen osalta päiväkohtainen kustannus jää vajaaseen 0,20 euroon säkin maksaessa 70 euroa. Hedelmien ja vihannesten osalta arvioisin päiväkustannusten menevän meillä suunnillen 0,30 euroon. Eli ruokakustannusten ollessa päivää kohden noin 0,50 euroa, päästään vuositasolla reiluun 180 euroon. Toki makupalat on laskettava tähän arvioon päälle, ja tietty kaikki se mitä lintusi ryövää sinun lautaseltasi.

Leluihin ja virikkeisiin  kuluva raha on suoraan kiinni siitä, paljonko omistaja on valmis tekemään itse, ja kuinka kestäviä leluja linnulleen hankkii. Minnin leluista kallein taitaa olla vajaan 30 euron arvoinen ’palikkarata’, josta kirjoitin noin kuukausi sitten. Veikkaan että tämä lelu tulee kestämään useamman vuoden ajan, mutta jos Minni onnistuu tuhoamaan puupalikat kokonaan, niin saan itse jollain keinoin uusia palikoita lisäiltyä. Muuten lelut meillä ovat pääasiassa pahvista ja puupalikoista itse tehtyjä. Hyväksi havaittu on myös Lego:n duplo-sarja, joka jaksaa pitää Minnin mielenkiinnon  yllä, ja on melkoisen ’papukaijakestävä’. Niin sanotut ’kuluvat lelut’ tehdään meillä tyhjistä vessapaperirullista, paperimytyistä, pahvilaatikoista ja vastaavista. Eli varsinaisia kuluja ei synny.

Lääkärikuluja ei papukaijoilla säännöllisesti synny. Toisaalta tämä on täysin omistajariippuvainen asia. Toiset tykkäävät, että lintu on hyvä käyttää kerran vuodessa eläinlääkärissä tarkastuksessa, toiset eivät. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Tarkkailen itse lintuni ulkoista kuntoa, painoa ja vointia muutenkin. Papukaijat sairastavat harvoin, mutta myös nekin saattavat tarvita joskus äkillistä eläinlääkärin hoitoa.  Eli yllättäviä kuluja voi toki syntyä, niin kuin muidenkin lemmikkien kohdalla. Mutta otettakoon esimerkiksi nyt vanhemmillani 33 vuotta ollut tanimbarinkakadu, joka ei ole kertaakaan eläinlääkärillä vieraillut.

Edellä mainittuihin kuluihin voidaan lisätä vielä kuluvina tarvikkeina lintulamppu, mineraalikivet ja joitakin muita juoksevia kuluja. Mutta nämä eivät kuitenkaan vuositasolla ole mitenkään päätä huimaavia. Eli  Minnin kokoluokan papukaijan vuotuinen ylläpitokustannus lähtee arvioilta 250 eurosta ylöspäin. Omistaja, ja hänen tilipussinsa määrittää sitten sen ylärajan.

4 kommenttia:

  1. Pakko lisätä nyt vielä sen verran, että papukaijojen nokka on tehokas työkalu millä saa paikkoja tuhottua. Joten jos linnulla ei ole riittävästi tekemistä niin ylläpitokustannuksia nostaa kivasti järsityt ovenkarmit ja kirjahyllyn kulmat ja muu irtaimisto ;)

    VastaaPoista
  2. Just laskin, et 7€ siemeniin 2 viikos. (Eli 168€/vuosi). Ja pellettiä menee suunnilleen 60€ vuodes, mut sitä lintu saa ohessa. Ja sit tuoreruokaan ostan sille enemmän ku itelle ;)Ehkä noin 5€/viikos=260€/vuosi. Mutta harmittaa, ku GT vippaa suurimman osan maahan :) Leluihin menee enemmän ku kummilapselle. Noin 30-50€ kuussa (420€ keskimäärin vuodes) Ei juuri huoli omatekemiäni leluja, koska GT tykkää värikkäistä leluista. Hän tuhoaa myös kaikkea kiellettyä mm. arvokas antiikkinen nahkasohva, Lumian puhelin yms. (Näitä ei kannata edes laskea) Mutta ei paljon kiinnosta, pääasia että linnulla on hauskaa ;) Eli yhteensä ylläpitoon: noin 900-1000€. Halpaa ku saippua! Bensaan menee kuitenkin 20€/päivä! Onnex ei tarvi olla joka päivä ajokunnos ;)

    VastaaPoista
  3. Juu ei meilläkään jää todellakaan tuohon 250 euroon :D Mutta jos nyt jotain lähtölukemia sellaisille jotka eivät asiasta mitään tiedä, että on jotain tietoa mihin varautua :) 'Nälkä kasvaa syödessä' ja aina sitä tuohon sulkapalloon hassaa enemmän ja enemmän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja näihin kuluihin voi lisätä myös vakuutusmaksut, jos sellaisen linnulleen ottaa.. Mutta tuosta 250 eurosta ylöspäin voi varautua :P

      Poista