22. lokakuuta 2012

Kun nokka uppoaa lihaan..

Useampi ihminen on tullut minultakin kysymään: "Pureeko papukaijat?". Kun minulta tätä kysytään, vastaukseni on kyllä. Jotkut lintuharrastajat ovat muistaakseni maininneet jossain, että oikeilla tavoilla kasvatettu ja koulutettu lintu ei pure. Tiedän muutaman papukaijan omistajan, jotka ovat sanoneet etteivät heidän lintunsa ole koskaan purreet heitä. Tässä vaiheessa itselleni on tullut mieleen lähinnä vain yksi ajatus. Joko tällä linnun omistajalla on käynyt vain uskomaton tuuri, tai sitten hän ei fyysisesti käsittele lintuaan.

Se on kyllä totta, että oikeilla tavoilla kesytetty lintu ei pure omistajaansa ainakaan niin paljoin, kuin ei-kesy lintu. Mutta nollatilastoille en usko oikeasti kenenkään pääsevän. Yleisesti ottaen on kuitenkin selvää, että jos lintu omistajaansa puree, niin syy on yleensä omistajassa, ei linnussa. Jos lintu kokee tilanteen uhkaavana tai muuten epämiellyttävänä, on sillä vain kaksi vaihtoehtoa puolustautua. Joko lentää karkuun, tai ottaa nokallaan kiinni. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi malttamattomalle linnun omistajalle, kun lintua yritetään kouluttaa astumaan kädelle. Mutta tämä on vain yksi esimerkki.

Papukaijat käyttävät keskenään kiistellessään myös nokkaa hyvin aktiivisesti, eli se on niille luonnollinen tapa puolustaa itseään. Ja kun villieläimestä on kyse, niin se luontainen käyttäytyminen on siellä linnun sisällä, koko ajan. Aivan sama kuinka kesy lintu sitten olisi. Internet ja youtube ovat pullollaan erilaisia lintujen koulutussivuja ja videoita missä käsitellään purevia lintuja. On totta että vääränlaisella käsittelyllä linnusta voi tulla 'purija', mutta ei takerruta tässä jutussa siihen aiheeseen, tai siihen, miten lintu saadaan koulutettua käyttäytymistavasta pois. Tämän teksti on suunnattu niille ihmisille, joilla on ajatuksissa oman papukaijan hankkiminen. Ja tekstin perimmäinen ajatus on herättää näitä ihmisiä todellisuuteen, jos heillä on jostain syystä sellainen ruusuinen kuva, että kesy papukaija ei pure ollenkaan. Itse olen Minnin kanssa selvinnyt yllättävän vähällä tähän mennessä, ja olen välttynyt isommilta haavoilta. Mutta olen kuitenkin itse tiedostanut sen, että tikkejäkin voi olla luvassa.

Miksi se papukaija sitten puree?
Yleisin syy tähän oli se, että lintu tuntee olonsa uhatuksi ja, puolustautuu puremalla. Tässä vaiheessa on turhaa alkaa torumaan sitä lintua, vaan voit katsoa itseäsi peilistä. Mutta tämä asiahan on selvä, monet eläimet puolustavat itseään puremalla tätä uhan aiheuttajaa. On myös muita syitä miksi papukaija voi purra. Aivan ensimmäisenä mieleeni tulee tilanne, missä lintu istuu olkapäällä ja säikähtää jotain/meinaa tippua. Eli refleksin omainen kiinni tarttuminen. Tällöin voi tulla ikävää jälkeä silmäkulmaan tai korvaan. Minni on pariinkin otteeseen meinannut tippua olkapäältä, mutta onnekseni neiti on ottanut nokallaan vaatteista kiinni.

Toinen tilanne mikä tulee mieleen on se, että jos sinulla on kaksi lintua mitkä istuvat olkapäälläsi, ja nämä kaksi alkavat nahistelemaan keskenään joko sinusta tai tilasta. Tuossa taistelussa voit joutua äkkiä kolmanneksi pyöräksi. Papukaijat ovat myös älyllisesti kehittyneitä ja pystyvät käsittelemään tunteita, kuten mustasukkaisuutta. Ne voivat olla sinun huomiostasi sen verran mustasukkaisia, että siinä joutuvat tulilinjalle linnun 'reviirille' tunkevat tyttö/poikaystävä tai vieraat. Lintu voi myös näpäyttää nokallaan sinua, jos ei ole tyytyväinen saamansa huomion määrään.

Ja tässä on vain pieni pintaraapaisu siihen, miksi papukaijasi saattaa sinua puraista. Mutta yhteenvetona voin todeta, että kyseessä on eläin joka käyttäytyy vaistojensa ohjaamana. Eli kannattaa tiedostaa se asia, että jos hommaat itsellesi papukaijan, niin varaudu siihen että saatat joutua paikkauttamaan itseäsi ihan ensiavussa asti. Mitä isompi lintu, sen pahempaa jälkeä ne saavat aikaan. Ja jotta ei nyt pelkän tekstin voimalla tätä juttua tässä kertoisi, niin laitetaan muutama kuvalinkki tehostamaan tekstin sanomaa.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti