30. lokakuuta 2012

Vertaistukea

Papukaijalajit eroavat toisistaan, siinä missä kissa- tai koirarodutkin. Jokaisella lajilla on omat  tarpeensa, ominaisuutensa ja käyttäytymismallinsa. Kirjoitettua tietoa papukaijoista löytyy lajikohtaisesti niin paperisena versiona, kuin sähköisessä muodossa internetistä. Mutta onko se sitä parasta tietoa? Toki näistä kirjoitetuista faktoista saa kattavan kuvan eläimestä, mutta todellinen tietous kehittyy ajan myötä, kun on tekemisissä itse eläimen kanssa. 

Harmaapapukaijaa pidetään yhtenä  haasteellisimmista papukaijoista sen stressiherkkyyden takia, koska tämä voi laukaista monia ongelmallisia käyttäytymismuotoja. En väitä, etteivätkö muut papukaijat reagoisi stressiin, mutta harmailla tätä ilmenee yleensä herkemmin. Stressi voi aiheuttaa höyhenten nyppimistä, apaattisuutta, jatkuvaa huutamista ja se muutenkin heikentää linnun hyvinvointia. Lisäksi harmaapapukaijat ovat äärimmäisen fiksuja ja tarvitsevat paljon virikkeitä ja tekemistä voidakseen hyvin. Sen takia lajikohtainen perehtyminen on oleellista myös papukaijojen osalta.

Itse olen ollut ylpeä harmaapapukaijan omistaja kohta jo kaksi ja puoli vuotta. Ennen Minnin hankkimista, etsin tietoa harmaapapukaijoista kaikista mahdollisista lähteistä, mitkä vain käsiini sain. Ja tämä ei ollut mikään nopea prosessi, vaan kesti reilusti yli vuoden. Luin harmaapapukaijoja käsitteleviä kirjoja, nettiartikkeleita ja foorumeita, sekä tutustuin kaikkiin mahdollisiin lajia käsitteleviin videoihin mitä vain löysin. Toki minulla oli pohjalla jo parinkymmenen vuoden yleinen kokemus papukaijoista, kiitos isäni lintuharrastuksen. Lisäksi olin ollut joitakin kertoja myös tekemisissä harmaapapukaijojen kanssa.

Näin jälkikäteen kun mietin kulunutta kahta ja puolta vuotta. Ja varsinkin sen alkutaivalta, voin sanoa, että Minnin tullessa minulle en tiennyt harmaapapukaijoista juuri mitään. Ennemminkin voin sanoa, että siitä tämän lajin oppiminen vasta alkoi. Uusia asioita tuli vastaan ei nyt päivittäin, mutta viikoittain. Monta kertaa meni tällä pojalla sormi suuhun, että mitähän nyt pitäisi tehdä. Tässä vaiheessa suurimmaksi avuksi osottautui vertaistuki, eli muut harmaapapukaijojen omistajat. Ja koska papukaijat eivät ole niitä yleisimpiä lemmikkejä, ei toisia harmaapapukaijan omistajia tullut joka kulmalla vastaan.

Kiitos hienon keksinnön, nimeltä internet, olivat muut harmaapapukaijojen omistajat kuitenkin tavoitettavissa. Tämä vertaistuki on osoittautunut minulle korvaamattomaksi avuksi yhteiselossa Minnin kanssa. Haluankin kiittää kaikki niitä joilta apua kysymyksiini sain, toivottavasti tunnistatte itsenne. Tämä saamani apu on innoittanut myös minua kirjoittamaan enemmän harmaapapukaijoista lajina, tähän blogiin. Koska tiedän että kaikki mahdollinen tieto tästä lajista tulee varmana tarpeeseen tuoreille harmaan omistajille.





2 kommenttia:

  1. Hyvä aihe! Me emme tunne muita jakojen omistajia (kuin kasvattaja) ennestään. Ei myöskään ole kokemusta linnuista aikaisemmin. Kyllä on mukava, että on tiedossa pari jakon omistajaa joiden kanssa voi keskustella. Parhaiten saan heiltä "tukea". En ole myöskään kirjallisuutta lukenut, koska suurin osa englanniksi.

    Tästä aiheesta sain erään idean, jota käsittelen piakkoin GT:n sivuilla. Saanko linkittää tämän jutun siihen yhteyteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se menee, ei sitä tietoa saa koskaan tarpeeksi tai liikaa. Ja totta tuo että suurin osa tarjolla olevasta materiaalista on englanniksi.

      Juu linkitä ihmeessä :)

      Poista